Cauliflower Tikka Masala
- Get link
- X
- Other Apps
рд╕ाрдордЧ्рд░ी
1 рдордз्рдпрдо рдЧोрднी, рдзोрдпा рдФрд░ рдордз्рдпрдо-рдЫोрдЯे рдлूрд▓ों рдоें рдХाрдЯ рджिрдпा
1.5 рдХрдк рд╕рдлेрдж рдк्рдпाрдЬ, diced (рд▓рдЧрднрдЧ 1 рдордз्рдпрдо рд╕рдлेрдж рдк्рдпाрдЬ)
6 рд▓ौंрдЧ рд▓рд╣рд╕ुрди, рдХीрдоा рдмрдиाрдпा рд╣ुрдЖ
1/2 рдЗंрдЪ рдЕрджрд░рдХ, рдмाрд╣рд░ी рдд्рд╡рдЪा рдХो рд╣рдЯा рджिрдпा, рдмाрд░ीрдХ рдХрд╕ा рд╣ुрдЖ
1/2 рд╣рд░ी рдЬрд▓рдкीрдиो, рдорд╕ाрд▓ेрджाрд░ (рдорд╕ाрд▓े рдХे рд▓िрдП рдХрдо рдпा рдЬ्рдпाрджा)
1/2 рдЪрдо्рдордЪ рд╕рд░рд╕ों рдХे рдмीрдЬ
1 рдмрдб़ा рдЪрдо्рдордЪ рдЦाрдиा рдкрдХाрдиे рдХा рддेрд▓
рдЧाрд░्рдиिрд╢ рдХे рд▓िрдП рддाрдЬा рдХрдЯा рд╣ुрдЖ рд╕ीрд▓ेंрдЯ्рд░ो
2 рдмрдб़े рдЪрдо्рдордЪ рдХाрдЬू рдХ्рд░ीрдо, рд╡ैрдХрд▓्рдкिрдХ (рдиोрдЯ рджेрдЦें)
рд╕ॉрд╕ рдХे рд▓िрдП:
3 рдордз्рдпрдо рдмेрд▓-рдкрдХे рдЯрдоाрдЯрд░, рдЖрдзा
1 рдордз्рдпрдо рд▓ाрд▓ рдмेрд▓ рдоिрд░्рдЪ, рддрдиा рдФрд░ рдмीрдЬ рдиिрдХाрд▓े
1/2 рдХрдк рддाрдЬा рд╕ीрд▓ांрдЯ्рд░ो, рд╢िрдеिрд▓ рдкैрдХ
3/4 рдХрдк рдлुрд▓-рдлैрдЯ рдХोрдХोрдирдЯ рдоिрд▓्рдХ
рдорд╕ाрд▓ा:
3/4 рдЪрдо्рдордЪ рдЧрд░рдо рдорд╕ाрд▓ा
1/2 рдЪрдо्рдордЪ рдкिрд╕ी рд╣ुрдИ рдзрдиिрдпा
1/4 рдЪрдо्рдордЪ рдкिрд╕ी рд╣ुрдИ рд╣рд▓्рджी
1/2 рдЪрдо्рдордЪ рдкिрд╕ी рд╣ुрдИ рджाрд▓рдЪीрдиी
рез/реи рдЪрдо्рдордЪ рдирдордХ рдЕрдЧрд░ рд╕्рд╡ाрдж рдХी рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддा рд╣ो рддो рдФрд░ рдбाрд▓ें
рдоिрд░्рдЪ рдкाрдЙрдбрд░, рдорд╕ाрд▓े рдХे рд▓िрдП рдЖрд╡рд╢्рдпрдХрддाрдиुрд╕ाрд░ (рд╡ैрдХрд▓्рдкिрдХ)
1/2 рдХрдк рдХрдЪ्рдЪे рдЕрдирд╕ाрд▓्рдЯेрдб рдХाрдЬू, 2-3 рдШंрдЯे рдХे рд▓िрдП рднिрдЧो рджें
1/4 рдХрдк рдкाрдиी
рдЕрдиुрджेрд╢
рд╕ॉрд╕ рддैрдпाрд░ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП:
1. рдПрдХ рдмрдб़े рдиॉрди-рд╕्рдЯिрдХ рд╕ॉрд╕ рдкैрди рдоें, рдордз्рдпрдо рдЧрд░्рдоी рдкрд░ 1 рдмрдб़ा рдЪрдо्рдордЪ рдЦाрдиा рдкрдХाрдиे рдХा рддेрд▓ рдЧрд░рдо рдХрд░ें।
2.: рд╕рд░рд╕ों рдХे рдмीрдЬ рдоें рдЬोрдб़ें рдФрд░ рдЙрди्рд╣ें ~ 30 рд╕ेрдХंрдб рдХे рд▓िрдП рднूрдирдиे рдХी рдЕрдиुрдорддि рджें।
3. рдЖрдкрдХो рдЙрди्рд╣ें рд╕ीрдЬ़ рдХрд░рдиा рд╢ुрд░ू рдХрд░рдиा рдЪाрд╣िрдП рдФрд░ рдкॉрдкिंрдЧ рд╢ुрд░ू рдХрд░рдиा рдЪाрд╣िрдП।
4 рдмाрд░ीрдХ рдХрдж्рджूрдХрд╕ рдХिрдП рд╣ुрдП рдЕрджрд░рдХ, рдХीрдоा рдмрдиाрдпा рд╣ुрдЖ рд▓рд╣рд╕ुрди, рд╣рд░ी рдЬाрд▓рдкैрдиोрд╕ (рдпрджि рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░ рд░рд╣े рд╣ैं), рдФрд░ рдХрдЯा рд╣ुрдЖ рдк्рдпाрдЬ рдбाрд▓ें।
5.: рдХुрдЫ рдоिрдирдЯों рдХे рд▓िрдП рд╕ुрдЧंрдзिрдд рдФрд░ рдк्рдпाрдЬ рдкाрд░рднाрд╕ी рд╣ोрдиे рд▓рдЧрддे рд╣ैं।
6. рдЬрд▓рди рд╕े рдмрдЪрдиे рдХे рд▓िрдП рдЕрдХ्рд╕рд░ рдоिрд▓ाрдПं।
7. рдЬрдм рдоिрд╢्рд░рдг рдкрдХ рд░рд╣ा рд╣ो, рддो рдКрдкрд░ рдХी рд╕рднी рд╕ॉрд╕ рд╕ाрдордЧ्рд░ी рдХो рдПрдХ рдм्рд▓ेंрдбрд░ рдоें рдбाрд▓ें.
8. рдПрдХ рдмाрд░ рдЬрдм рдк्рдпाрдЬ рдкाрд░рднाрд╕ी рд╣ोрдиे рд▓рдЧे, рддो рдЖँрдЪ рдмंрдж рдХрд░ рджें, рдФрд░ рд╕ॉрд╕ рдкैрди (рдк्рдпाрдЬ / рд▓рд╣рд╕ुрди / рдЕрджрд░рдХ) рдХी рд╕рднी рд╕ाрдордЧ्рд░ी рдХो рд╕ॉрд╕ рдХे рдЕрд╡рдпрд╡ों рд╡ाрд▓े рдм्рд▓ेंрдбрд░ рдоें рдоिрд▓ा рджें।
9. рдЬрдм рддрдХ рдкूрд░ी рддрд░рд╣ рд╕े рдПрдХ рдЪिрдХрдиी рд╕ॉрд╕ рдоें рдк्рдпूрд░ी рддрдХ рдЙрдЪ्рдЪ рдкрд░ рдм्рд▓ेंрдб।
10. рд╕ॉрд╕ рдХो рдкैрди рдоें рд╡ाрдкрд╕ рд╕ौрд╕ рдкैрди рдоें рдбाрд▓ें, рдКрдкрд░ рд╕ूрдЪीрдмрдж्рдз рд╕рднी рдорд╕ाрд▓े рдЬोрдб़ें, рдФрд░ рдЧрдардмंрдзрди рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдоिрд▓ाрдПं।
11. рдЬрдм рддрдХ рдЖрдк рдПрдХ рдХोрдорд▓ рдЙрдмाрд▓ рдк्рд░ाрдк्рдд рдирд╣ीं рдХрд░рддे, рддрдм рддрдХ рдордз्рдпрдо-рдХрдо рдкрд░ рд╕ॉрд╕ рдХो рдЧрд░्рдо рдХрд░ें।
12. рдордз्рдпрдо-рдХрдо рдЧрд░्рдоी рдкрд░ 10-15 рдоिрдирдЯ рдХे рд▓िрдП рдХुрдХ рдХुрдХ।
13. рдпрджि рд╕ंрднрд╡ рд╣ो, рддो рддुрд░ंрдд рдм्рд▓ेंрдбрд░ рдХो рдмाрд╣рд░ рдиिрдХाрд▓ рджें рддाрдХि рдЖрдк рдЗрд╕े рдлिрд░ рд╕े рдХाрдЬू рдХ्рд░ीрдо рдмрдиाрдиे рдХे рд▓िрдП рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░ рд╕рдХें।
рдбिрд╢ рдмрдиाрдиे рдХे рд▓िрдП:
1. рд╕ॉрд╕, рдЯॉрд╕, рдФрд░ рдХुрдХ рдоें рд╕рднी рдлूрд▓рдЧोрднी рдл्рд▓ोрд░ेрдЯ्рд╕ рдХो рдоिрд▓ाрдПं, рдХрдо рдЧрд░्рдоी рдкрд░ рд▓рдЧрднрдЧ 10 рдоिрдирдЯ рдХे рд▓िрдП рдпा рдкрдХाрдпा рд╣ुрдЖ, рдЬрдм рддрдХ рдлूрд▓рдЧोрднी рдХे рдлूрд▓ों рдХो рдкрдХाрдпा рдЬाрддा рд╣ै рдФрд░ рдЕрднी рддрдХ рдЖрдХाрд░ рд░рдЦрдиे рдоें рд╕рдХ्рд╖рдо рд╣ै।
2. рдХрд╡рд░ рдиिрдХाрд▓ें рдФрд░ рдордз्рдпрдо рдЧрд░्рдоी рдкрд░ рдлिрд░ рд╕े рдкрдХाрдПं, рдХрднी-рдХрднी рд╣िрд▓ाрддे рд╣ुрдП, рд▓рдЧрднрдЧ 10-15 рдоिрдирдЯ рддрдХ рдпा рдЬрдм рддрдХ рд╕ॉрд╕ рдПрдХ рд╕рдн्рдп рдоाрдд्рд░ा рдХो рдХрдо рдХрд░ рджेрддा рд╣ै рдФрд░ рд╕्рдеिрд░рддा рдоें рдЧाрдв़ा рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै।
3. рдЬрдм рдЖрдк рдк्рд░рддीрдХ्рд╖ा рдХрд░ рд░рд╣े рд╣ैं, рддो рдХाрдЬू рдХ्рд░ीрдо рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░ें।
рдХुрдЫ рдЪाрд╡рд▓, рдиाрди, рдпा рдкрд╕ंрджीрджा рдЯॉрд░्рдЯिрд▓ा рдХे рд╕ाрде рдЧрд░्рдо рдХा рдЖрдиंрдж рд▓ें।
- Get link
- X
- Other Apps
Popular posts from this blog
sooji balls recipe
INGREDIENTS FOR SUJI BALLS: 1 cup rava / suji / semolina, 3 tsp oil 1 chilli, finely chopped 1 inch ginger, finely chopped 2½ cup water ½ tsp salt ¼ cup coconut, grated (optional) FOR TEMPERING: 3 tsp oil 1 tsp mustard ½ tsp cumin / jeera ½ tsp urad dal ½ tsp chana dal 5 cashew / kaju, halves few curry leaves 1 dried red chilli ¼ tsp turmeric ¼ tsp kahmiri red chilli powder ¼ tsp salt 2 tbsp coriander, finely chopped 2 tsp lemon juice INSTRUCTIONS 1. In a large kadai heat 3 tsp oil and saute 1 chilli and 1 inch ginger. Pour in 2½ cup water. 2. Add ½ tsp salt and ¼ cup coconut. mix well. 3. Get the water to a rapid boil. 4. Keeping the flame on low start adding roasted rava slowly, stirring continuously. cover and cook for 3 minutes or until the rava turns soft and fluffy. 5. Knead the dough for 5 minutes and prepare small balls. 6. Steam for 10 minutes. 7. In a large kadai heat 3 tsp oil and add tempering ingredients. 8. add ¼ tsp turmeric, ¼ tsp chilli powder and ¼ ts...
Kela and Paneer Balls( Navratri special)
Ingredients 200 gms paneer – grated 2 raw banana (kacha kela) 2 tsp green chilli paste 2 tsp ginger paste 1 tsp sendha salt 6 tsp singhare ka atta 4 tsp coarsely powdered peanuts 2 tbsp fresh coriander leaves oil for frying Method 1. Wash bananas with the peel. Microwave bananas along with the peel for 3 minutes. Alternately, boil the bananas in water. 2. Peel and mash well. 3. Mix all ingredients well and shape into small balls. 4. Deep fry in hot oil till golden brown. Serve hot with chutney.
soya chunks fry recipe
INGREDIENTS 2 cups soya chunks 3 tsp oil 1 tsp cumin / jeera 1 medium sized onion, finely chopped 3 cloves garlic, finely chopped 1 inch ginger, finely chopped 1 capsicum, finely chopped 2 large tomatoes, finely chopped ½ tsp turmeric powder / haldi 1 tsp kashmiri red chili powder / lal mirch powder ½ tsp coriander powder / dhaniya powder ½ tsp cumin powder / jeera powder salt to taste ½ tsp aamchur powder / dry mango powder 2 tbsp coriander leaves, finely chopped INSTRUCTIONS firstly in a kadai heat oil and add cumin seeds. saute till the cumin seeds turn aromatic. further add finely chopped onions and continue to saute. also add garlic, ginger and saute till the raw smell disappears completely. additionally add finely chopped capsicum and saute for a minute. now add finely chopped tomatoes and saute. saute till the tomatoes turn soft and mushy. you can alternatively use tomato pulp to make slightly gravy. also add turmeric, chili powder, coriander powder, cumin...
Comments
Post a Comment
Hello everyone if u want to say anything about my recipes u can write it in a comment box.